Oncologie fysiotherapie

Te maken krijgen met een behandeling van kanker kan een flinke omslag teweeg brengen in je leven. Wellicht is er een operatie nodig, zoals bijvoorbeeld een borstbesparende operatie, waarbij revalidatie na de ingreep nodig zal zijn. Afhankelijk van de voorgestelde behandeling kan het nodig (of aan te raden zijn) om je aan te melden voor oncologie fysiotherapie. Vaak dragen de verzorgenden van het behandelingscentrum dit aan, maar het is ook zeker mogelijk om zelf te vragen of je aangemeld- of doorverwezen kunt worden voor fysiotherapie behandelingen voor oncologie.

 

Waarom kiezen voor oncologische fysiotherapie?

 

Wat zijn de voornaamste redenen om te kiezen voor oncologie fysiotherapie? Het is een bekend gegeven voor degenen die met de ziekte kanker te maken krijgen. Het energieniveau daalt zodanig dat het behoorlijk lastig kan zijn om de dag door te komen en de dingen te doen die je zou willen doen. Denk bijvoorbeeld aan het opstaan, douchen en aankleden, maar ook aan het zelf bereiden van een maaltijd, boodschappen doen en zorgen voor je huisdieren na een ingreep.

 

Jouw energie verdelen

 

Binnen de oncologische fysiotherapie wordt niet alleen gekeken naar fysieke prestaties, maar ook naar de geestelijke effecten van een behandeling van kanker. Je leert anders omgaan met je tijd en kunt op de juiste momenten een rustpunt inlassen. Het goed verdelen van je tijd en energie maakt het mogelijk om meer te kunnen doen zonder oververmoeid te raken. Samen met jouw oncologische fysiotherapeut maak je een planning die bij je past. Zo vang je de dagen op waarop je simpelweg te weinig energie hebt.

 

Sneller herstellen met oefeningen

 

Na een operatie of na een lang verblijf in een zorginstelling of ziekenhuis kan het lastig zijn om bepaalde bewegingen weer te maken of om bepaalde activiteiten weer te beoefenen. In samenspraak met jouw fysiotherapeut bepaal je samen welke oefeningen en welke beperkingen van waarde zijn om goed te kunnen herstellen. Ook is een oncologie fysiotherapeut als geen ander op de hoogte van de specifieke zaken waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je moet omgaan met de gevolgen van kanker. Dit geeft een steuntje in de rug. Het is prettig om een klankbord te hebben en om de praktische tips van een professional te kunnen gebruiken in het dagelijks leven.

 

Jouw keuze staat voorop

 

Wat betreft het kiezen voor oncologie fysiotherapie staan jouw persoonlijke wensen voorop. Wil je het liefst in groepsverband met gelijkgestemden oefeningen doen, of lijkt het je (wellicht in eerste instantie) prettig om een-op-een te oefenen? In iedere regio van Nederland zijn goede oncologische fysiotherapeuten te vinden waar je terecht kunt voor een kennismaking.

 

Oncologie fysiotherapie
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *