De zorgprofessional

 

 

Zorgprofessionals in de gezondheidszorg zijn van onschatbare waarde voor bewoners van bejaardentehuizen of verblijven waar mensen constante zorg nodig hebben. Zorgprofessionals in de gezondheidszorg fungeren ook als een schakel tussen al het medisch personeel, het gezin en de patiënt. Ze werken hand in hand om het leven van de bewoners te verbeteren. Elke medewerker kan de gezondheidstoestand van de patiënt observeren. Er zijn vergaderingen gepland om de uitwisseling van informatie tussen de verschillende zorgprofessionals te delen.

 

De activiteiten van de zorgprofessionals

Soms moet een andere zorgverlener de rol van de psycholoog kunnen overnemen. Ouderen komen soms binnen nadat ze moeilijke beproevingen hebben doorstaan: ziekte, afhankelijkheid of weduwschap hebben hen naar deze nieuwe plek in hun leven geleid, terwijl ze net als iedereen thuis onafhankelijk wilden blijven.

In de eerste plaats moet de psycholoog ervoor zorgen dat de beslissing om een zorginstelling te een persoonlijke beslissing is en niet het resultaat van psychologische druk van de mensen om hen heen. Als een betrouwbare gesprekspartner moet de gerontologische psycholoog ook weten hoe hij de angst voor de dood kan verwijderen die veel ouderen bezighoudt. Wetende dat de meerderheid van de bewoners hun dagen op die plaats zullen beëindigen, lijkt dit begeleidingswerk essentieel. Andere zorgverleners moeten ook de rol van de psycholoog, overdag en ’s nachts, kunnen overnemen. Ze moeten geduld hebben, tijd vrijmaken en luisteren naar de noden en de behoeften van ouderen.

Zorgverleners moeten trouwens altijd aandacht besteden aan de behoeften van de mensen die worden verzorgd. Ze spelen een cruciale rol, van maaltijden tot persoonlijke hygiëne en door leuke activiteiten voor bewoners op te zetten. Dit bevordert in het algemeen de menselijke relaties en helpt de meest kwetsbaren om geïntegreerd te raken in het bejaardentehuis.

De zorgverlener kan ook optreden als animator of een externe moderator raadplegen om deel te nemen aan activiteiten. Of het nu gaat om een loterij, activiteiten met muziek, dans of de oprichting van clubs met een focus op vrijetijdsactiviteiten, het is belangrijk om het leven in het rusthuis te bevorderen.

 

Positieve evolutie

De laatste jaren kon je een positieve ontwikkeling zien in de kwaliteit van het leven in bejaardentehuizen, met meer diverse activiteiten, meer aandacht voor het personeel en vooral meer keuzevrijheid voor de bewoners. Medische professionals zijn voor de meeste bewoners een vertrouwenspersoon geworden, soms meer dan hun eigen familie. Hopelijk blijft de levenskwaliteit van de bewoner gegarandeerd en gaat die niet lijden onder besparingen in de zorgsector.

De zorgprofessional

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *